Kolmen vuoden odotuksen jälkeen vietettiin perinteistä Pitäjänmäki-päivää sunnuntaina 11 syyskuuta kirjaston ja urheilukentän maisemissa. Kaunis sää ja hieno ohjelma saivat kaupunginosamme väen runsaslukuisena liikkeelle. Järjestötelttojen ja tapahtumapaikkojen välisillä kujilla vallitsi ajoittain jopa eteläeurooppalaisen kylän ahdas ja iloinen tunnelma. Tähän ’Pitäjänmäen näköiseen’ kolmituntiseen tilaisuuteen osallistui arviolta 2,000-3,000 pitskulaista ja muualta tullutta vierasta.

Tämän ’Pitskupäivän’ merkitystä korosti myös se, että päivää avaamaan tuli Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki. Avauspuheessaan pormestari Sinnemäki vahvisti tukevansa jatkossakin pitäjänmäkeläisten toimintaa kaupunginosansa puolesta ja ja mainitsi erityisesti pitkäaikaisen toiveemme oman asukastalon saamiseksi kaupunginosaamme. Hänen käyntiään ja kiinnoistuneita kysymyksiään monissa pitskulaisissa esittelypisteissä arvostettiin paljon.

Juttua riitti kun vihdoin päästiin tapaamaan vaikeiden korona-aikojen jälkeen. Kaksi bändiämme Wimmaralli ja Kissakala huolehtivat siitä ettei hiljaista taukoa syntynyt. Ja miten mukaansatempaavasti ne sen tekivätkin! Molemmille osoitettiin vahvasti suosiota.

Wimmaralli soitti ja lauloi sekä isoille että pienemmille ja leikitti lapsia kirjaston edessä olevalla kentällä. ’Oman kylän’ Kissakala tarjosi yleisölleen omaperäistä joskus punkahtavaakin melodista suomirockia, josta myös saattoi tunnistaa 70-ja 80-luvun klassisen rockin sävyjä, kuten he itse ovat musiikkiaan kuvanneet. Kolmas esiintyjä, myös pitskulainen ’Olento, joutui sairastapauksen vuoksi peruuttamaan. mutta on toivottavasti mukana kun vuoden 2023 syksyllä taas tavataan näissä merkeissä.
Musiikkiohjelma oli siis poikkeuksellisen hieno, josta kiitos myös Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut HSY:lle, joka teki mahdolliseksi Wimmarallin esiintymisen ja näin myös äänentoistolaitteiston saamisen koko tilaisuuden ajaksi.
HSY itse oli mukana kertomassa Pitäjänmäen putkisaneerauksesta ja vastaamassa pitskulaisten kysymyksiin. Tämän suurhankkeen avointa tiedottamislinjaa jatkaen löytyi saneerausprojektin esittelyteltasta vastaus kaikkiin kuviteltavissa oleviin kysymyksiin. Myös urakoitsija TerraWise oli paikalla ja toi mukanaan kaivinkoneen kaikkien ihmeteltäväksi. Tällä kertaa siistin, koristellun ja huljaisen.
Suuri kiitos Pitäjänmäen putkisaneeraukselle osallistumisesta, hanke on meille tärkeä ja välttämätön, vaikka joskus toivoisimmekin että työ olisi jo tehty ja kiljaisuus laskeutuisi taas kaduillemme ja kujillemme!
Poliittisten puolueiden telttojen pitkä rivistö kertoi kiinnostuksesta pitäjänmäkeläisten asioihin, vaikka joskus olemmekin tunteneet että meidät on tänne läntisen Helsingin rajamaille unohdettu. Vaan ei nyt, ja vaalitkin ovat tulossa.
Vilkkaassa ihmisvilinässä näkyi monia tuttuja päätöksentekijöitä keskustelemassa pitskulaisten kanssa meille läheisistä ja tärkeistä asioista. Kansanedustajia koko puoluekirjolta oli joukossa, ja tietenkin lukuisia kunnallisia päätöksentekijöitä. Erittäin tärkeitä henkilöitä ovat ne lukuisat aktiivit joiden kautta heidän puolueensa kuuntelevat asukkaita.






Pienen pitskulaisen ruotsinkielisen päiväkodin, esikoulun ja peruskoulun ykkös- ja kakkosluokkien taistelu sulkemisuhkaa vastaan herätti ansaitsemaansa myönteistä huomiota. Hatarin perustein ovat kaupungin virkamiehet ajamassa yli 100 vuotta vanhan koulun ja vieressä olevan ”Sockenstugan” päiväkodin lakkauttamista. Monet paikalla olleet kaupunkipäättäjät käyttivät hyväkseen mahdollisuutta kuulla miksi meille pitäjänmäkeläisille on tärkeää säilyttää sekä nämä kunnalliset palvelut että Konalantien koulutontin erittäin arvokas kulttuuriympäristö. Niin, ja ehdittiin tässä ”Sockiksen” teltassa tehdä kasvomaalauksiakin, ja leikkiä legoilla, varsinkin nuorempi väki näytti tästä kovasti pitävän.


Mitä olisi Pitäjänmäki-päivä ilman Pitäjänmäen Tarmon killpailuja. Tänäkin sunnuntaina juoksivat lapset kilpaa ja nuoret pelasivat jalkapalloa. Lasten juoksukilpailuissa olivat kaikki voittajia, kuten pitääkin. Kiitos K-Market Reimarlalle jonka lahjoittamilla karkkipusseilla näitä voittajia palkittiin.
Jalkapallossa pelattiin kaksi peliä, tyttöjen ja poikien joukkueiden kesken. Kotijoukkuetta Pitäjänmäen Tarmoa haastoi näissä ystävyysotteluissa naapurimme Pajamäen Palloveikot.

Tärkeää pitskulaista urheilupolitiikkaa tehtiin kentän laidalla kun Pitäjänmäki-seuran puolesta saatoin urheilusta vastaavan Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäen ja PiTan puheenjohtajan Tom Gustafssonin keskustelemaan yhdessä. Tiedän että ainakin pitskulaisten nuorten vaikeus riittävien käyttövuorojen saamisessa puhutti näitä kahta vastuullista urheilujohtajaa. Myös pitkään peruskorjausta odottanut huonokuntoinen ’koppi’ eli huoltorakennus on meillä huolen aiheena ja pormestari Arhinmäki onkin tehnyt näissä huoltorakennusasioissa aloitteita.

Urheilukentän päädyssä ylä-asteen edessä paloivat liekit kun Pitäjänmäen VPK:n nuoret opastivat käsisammuttimien käyttöä. Kahden paloauton voimin oltiin Pitäjänmäki-päivillä liikkeellä ja kyllähän palokunta kiinnosti kuten aina. Vähän vanhemmilla palomiehillä olivat myös omat tehtävänsä, ensiapuryhmänä ja järjestyksen valvojina toimiminen. Onneksi ei kummassakaan tehtävässä jouduttu tositoimiin. Tilaisuuden alussa luovutin Pitäjänmäki-seuran ja Länsi-Helsingin Omakotiyhdistyksen lahjoittaman defibrillaattorin eli sydämen käynnistyslaitteen VPK:n edustajille, pormestari Anni Sinnemäen läsnäollessa. Pitskussa huolehdimme toisistamme ja toimimme yhdessä. Ja palokuntatoiminta on hieno harrastus.


Omien partiolaistemme vanhempainyhdistys oli paikalla lettupannujensa kanssa. VPK:n autot olivat strategisesti lähellä, mutta vesitykkiä ei tarvinnut tännepäin suunnata. Nuoret VPK-laiset saivat siis rauhassa jonottaa partiolippukunnan Jean d’Arc vanhempien paistamia lettuja!


Ei Pitskupäivää ilman kirppistä! Nyt saatiin kirjaston seinää myöten kulkeva tylsän näköinen jalkakäytävä järkevään käyttöön! Kiinnostuneita riitti ja ilmeisesti myyntikin kävi. Kierrätys on hieno asia.

Erittäin aktiivinen eläkkeensaajien yhdistys oli paikalla kertomassa toiminnastaan. Pitkän telttarivin toisessa päässä oli senioreiden teltta, joten paljon tekemistä löytyy myös vanhemmalle pitkulaisväelle.

Pitäjänmäki-seuran arpajaisteltassa oli tunnelmaa ja iloisia ilmeitä. Niin oli myöhemmin voittajillakin, pitskulaiset yritykset olivat lahjoittaneet runsaasti hienojka palkintoja.

Maatila, kellarikahvio, kokoontumispaikka, taidekäsitöitä – Marttilan Korsutiellä sijaitseva todellinen monitoimitalo oli jälleen näkyvästi esillä. Hymyt ja nauru olivat herkässä myyntipöydän takana. Viereisellä nurmikolla pitivät talon karitsat ja kana majaa. Rapsuttajia riitti! Ja toisella puolella esiteltiin näyttöruudulla Mätäjokihanketta ja uhanalaisen taimenkannan hienoa kehittymistä.


Pitäjänmäellä osataan ja pitskulainen hunaja maistuu. Tanja Rasila kertoo että Knuutintiellä Reimarlassa asustelevat mehiläiset tuottavat erityisen hyvää ja samettista hunajaa, ja kyllä se meille maistuikin!

Kana matkalla kotiinsa Korsutiellä. Pitäjänmäki-päivä on tältä vuodelta vietetty ja vuonna 2023 tavataan! Harras toive olisi että useampikin pitskulainen liittyisi Pitäjänmäki-seuran jäseneksi. Mitä useampia meitä on, sitä paremmin voimme viedä meille kaikille tärkeitä ja mieluisia asioita eteenpäin. Ja tietysti järjestää näitä ihania tilaisuuksiamme!

Olipahan muuten hienot arpajaiset. Viimeisiä voittoja on jaettu voittajille edellisviikon aikana. Tässä esimerkkejä voittovalikoimasta:







Lopuksi suuri kiitos kaikille jotka ovat tilaisuuteemme myötävaikuttaneet. Vapaaehtoisemme ovat tehneet hienoa työtä ja pitskulaiset yritykset ovat tukeneet meitä monilla tavoin. Yhteistyökumppaneille Pitäjänmäen VPK ja Pitäjänmäen Tarmo lähetämme myös kiitoksemme. Ja tietysti kaikille teille jotka osallistuitte ja teitte tästä pitäjänmäkeläisten kansanjuhlan, Pitskun näköisen tilaisuuden!
Jan Furstenborg, Pitäjänmäki-seuran puheenjohtaja