PITÄJÄNMÄKI-SEURA KESKUSTELI HSY:n JA TERRAWISEN KANSSA MARTTILAN – REIMARLAN VESIHUOLTOVERKOSTON SANEERAUKSESTA

Voiko HSY laskuttaa jos tonttijohtoja ei saneerata – Pitäjänmäki-seura selvittää asiaa kaupungin kanssaeikö sadevettä pitäisi käyttää puutarhan kasteluun?

Kuvassamme olemme asianmukaisesti maskitettuina maastokatsastuksella Pitäjänmäentien ja Viinentien kulmassa Marttilassa.

Pitäjänmäen vesihuoltoverkon saneeraus on niitä välttämättömiä asioita jotka on tehtävä mutta joista kukaan ei oikein pidä. Voisiko sitä verrata kerrostalon putkiremppaan? Kun Pitsku ei ole mikään uusi esikaupunki vaan myös perinteinen kylä ovat monet putket ja johdot tulossa tai jopa tulleet elinkaarensa päähän.

Ei voi mitään, verkosto on suurilta osin uusittava, ja kaikkien etu on että se nyt tehdään.

Tänään (29.4.2021) tapasimme Pitäjänmäki-seuran puolesta sekä HSY:n että urakoitsijan Terrawisen edustajia ja projektin johtoa. Hallituksemme jäsenen Pirjo Kivistön kanssa kävimme läpi monia sekä teknisiä että taloudellisia asioita. Eilisen netissä olleen tiedotus- ja keskustelutilaisuuden aiheita syvennettiin monilta osin.

Avoimista kysymyksistä merkittävimpiä on jatkuvasti kiinteistöjen taloudellinen osallistuminen HSY:n runkoverkon kustannuksiin siinä tapauksessa ettei halua tai voi uusia omalla alueelllan olevia vanhempia tonttijohtoja ja putkia. Tätä yritämme nyt Helsingin kaupungin kanssa selvittää. Haluamme tietää onko näistä HSL:n esittämistä könttäsummavaamuksista olemassa ennakkotapauksia ja mihin lainvoimaiseen päätökseen ne summat perustuvat.

Pitäjänmäki-seurana olemme jo pystyneet vaikuttamaan paljon näihin projektisuunnitelmiin kiinteistöjen ja asukkaiden eduksi. Sen vahvistivat sekä HSY:n että Terrawisen edustajat. Tämä on heille piloottiprojekti ja kaikki näkemykset täältä paikan päältä ovat jatkossakin tervetulleita.

Nyt on Terrawise valmis hyvin pian ehdottamaan rahoitusjärjestelyjä silloin kun sovitaan yrityksen kanssa omalla tontilla tehtävästä työstä. Tietysti samoin voi yrittää sopia myös itse valitsemansa muun urakoitsijan kanssa jos se koetaan edullisemmaksi.

Painotimme tänään että myös HSY:n täytyy näin tehdä jos käy niin että runkoverkkoon liittymisen kustannuksista voidaan laskuttaa ellei omia johtoja ja putkia uusita. Tämähän on se asia jota olemme nyt selvittämässä.

Hulevesistä – eli lähinnä sadevesistä – kävimme pitkän keskustelun. Pystyimmekin käytännössä osoittamaan ettei niiden johdattamista kaupungin katuviemäriverkkoihin ole esimerkiksi Marttilan kaltaisella alueella useimmiten järkevää. Täysi sadevesitynnyri talon nurkalla jonka äärellä tapasimme, sinisenä kukkiva Partiopolun oja jossa vettä ei vuosiin ole nähty, vehreän kylän puut, pensaat ja muut istutukset puhuivat omaa kieltään. Täällä tarvitaan sadevettä istutusten hoitoon eikä sitä isoilla rahoilla ole järkevää puhdistuslaitoksiin ja mereen johdattaa.

Kyllä meitä tässäkin kuunneltiin, Pirjoa ja minua. Saimme ohjeen että kaupungilta voi pyytää vapausta huleveden viemäröinnistä. Selvitämme piakkoin miten tätä vapautusta pyydetään ja kehitämme Pitäjänmäki-seuran toimesta siihen valmiin lomakkeen jota kaikki halukkaat voivat sitten käyttää. Tietysti keskustelemme kaupungin kanssa asiasta myös kokonaisuudessaan.

Sinänsä hulevesiviemärit on erotettava muista viemäreistä jo rottien pitämisestä niistä ulkona. Mutta ei se sitä merkitse etteikö useimmiten voi antaa sadeveden imeytyä maahan niinkuin on aina tehty ja niinkuin on ekologisesti järkevää.

On aivan selvää ettei netissä annettava tieto kaikkia tavoita. Siksi tulemmekin tekemään projektin kanssa yhteystötä myös muusta tiedottamisesta.

Aikataulujen osalta meille selvitettiin ettei koko Marttilan ensimmäisen vaiheen eteläistä aluetta avata kerrallaan. Verkon saneeraus etenee osa osalta, kadun pätkä kerrallaan. Ajoyhteydet turvataan mutta kyllä katuja joudutaan silloinkin sulkemaan. Ajoittain joudutaan osalle tontteja kiertämään esimerkiksi Viestitien kautta, eikä Pitäjänmäentien-Kaupintien-Korsutien liikenneympyrään aina pääsekään alueelta suoraan ajamaan. Tässä painotimme että Korsutien sisäänajo on pyrittävä kaikkissa olosuhteissa pitämään avoinna – katsotaan nyt miten se onnistuu.

Tonttikohtaiset työt niiden osalta jotka haluavat Terrawisen tai muun itse valitsemansa urakoitsijan kanssa niitä tehdä eivät nekään heti käynnisty. Kyllä niihin on aikaa valmistautua ja urakkatarjouksia ehditään sitten hyvin pohtia ja kilpailuttaakin jos halutaan.

Tässä siis lyhyt yhteenveto tämän päivän keskusteluistamme.

Kuten alussa sanoin niin tehtävä tämä saneeraus on, mutta yritämme parhaamme niin että se tapahtuu asukkaiden ja kiinteistöjen kannalta mahdollisen edullisesti ja oikeuksiamme loukkaamatta. Luvata emme voi muuta kuin näiden ponnistusten jatkamista, ja kerromme niistä jatkuvasti myös näillä sivuilla ja seuran Facebook-sivulla ja Pitskun ryhmissä.

Varmaan löytyy monia kysymyksiä myös myöhempien Reimarlaan laajemmin ulottuvien projektivaiheiden osalta.

Kaikki työmme on vapaaehtoistyötä, kenellekään meistä ei siitä mitään makseta – eikä pyydetäkään. Olisimme kuitenkin todella kiitollisia jos mahdollisimman moni jakaisi tätä vastuuta kanssamme liittymällä Pitäjänmäki-seuran jäseneksi. Se tapahtuu maksamalla vuoden 2021 osalta 10 Euron jäsenmaksu tilillemme FI3220601800006356 . Maksajan/jäsenen nimi ja yhteystieto – mieluiten sähköpostiosoite – on tärkeä myös ilmoittaa.Jan Furstenborg, Pitäjänmäki-seuran puheenjohtaja