HELSINKI KAIKKI SIVUT KUVAGALLERIAT PITÄJÄNMÄELLÄ TAPAHTUU PITÄJÄNMÄKI ENNEN YMPÄRISTÖ - LUONTO - LIIKENNE

PITÄJÄNMÄEN ALKUHISTORIAA 5,000 VUODEN TAKAA AVATTIIN KIVIKAUDEN KAIVAUKSISSA NUOLIPUISTOSSA

Pitäjänmäen ja Helsingin alkuhistoriaa on elokuisessa viikon vaihteessa avattu täällä Reimarlan Nuolipuistossa. Neljä päivää kestäneet kaivaukset kivikautisella asuin-, kalastus- ja kauppapaikalla päättyivät sunnuntaina 14.8.

Kahden vuoden pakollisen koronatauon jälkeen jatkettiin tätä jännittävää historiahanketta pitäjänmäkeläisen leikkipuiston kupeessa. Viisituhatta vuotta vanhat kampakeramiikan sirpaleet ja monet muut tämän viikon löydöt kertovat miten kesäkaudella asetuttiin nykyisen Mätäjoen suistossa olevaan pieneen saareen ja sen hiekkarantaan. Maa oli jääkauden painamana paljon nykyistä alempana. Suurin osa Marttilaa ja Reimarlaa oli merenpinnan alla, ja täältä aukesi nykyisen Vantaanjoen pääuoma.

Lauantaina tuli sitten varsinainen harvinaisuus esiin hiekasta, juuri kun päivän töitä oltiin lopettamassa. Piikivestä lohkaistu kivikautinen veitsi oli säilyttänyt terävyytensä ja arkeologit uskoivat että sitä on voitu käyttää jopa nylkemiseen. Projektia johtava arkeologi Jan Fast toteaakin nettisivullaan ettei hän ole koskaan aikaisemmin 30 aktiivivuotensa ja yli 200 kaivauksensa aikana tällaista esinettä löytänyt.

Pitäjänmäki-seura on tukenut aikaisempien vuosien kaivauksia. Myös tänä vuonna tulemme näin tekemään, etenkin silloin kun tästä monivaiheisesti projektista julkaistaan loppuraportti.

Jan Fast ja hänen kanssaan yhdessä kaivauksia valvonut arkeologi Janne Soisalo uskovat että täältä löytyneeseen pähkinän kuoreen saattaa piiloutua avain, joka C14-tutkimuksen avulla kertoo tarkemminkin koska ensimmäiset asukkaat tänne nykyisen Pitäjänmäen syntysijoille tulivat. Noin 5,000 vuotta sitten tai ennenkin, on nykyinen arvio.

Vielä tärkeä huomautus. Kaivuupaikka on ehdottomasti jätettävä rauhaan. Laki kieltää kaiken yksityisen kaivamisen tai muun vastaavan toiminnan näissä arkeologisissa kohteissa.