PITÄJÄNMÄEN STRÖMBERGIN PUISTO KUNNOSTETAAN ENSI VUONNA: EHKÄ KALAPORTAATKIN TULEVAT TAIMENTEN KUTUMATKAN ILOKSI?

Pitäjänmäen Strömbergin puisto kunnostetaan ensi vuonna – Mätäjoen kalatien rakentaminen selvitetään sen yhteydessä

Näin taas kerran näyttää siltä että Pitäjänmäki-seuran OmaStadi ehdotukset käynnistävät kaupungilta muuta toimintaa. Viime kierroksella tehtiin Viinentielle jalkakäytävä. Nyt on sitten Mätäjoen taimenten vuoro – toivottavasti. Tietysti odotamme myös urheilukentän kopin uusimista.

Eilen sain sähköpostin kaupungilta jonka tässä jaan kaikille.”Valitettavasti ideasi ei etene jatkoon, koska se ei ole OmaStadi-kriteerien mukainen. Voit lukea ideasi ”Kalatie Pitäjänmäen Strömbergin putouksen vierellä tuo vaelluskalat koko Mätäjokeen ” esitarkastuksen perustelut OmaStadi-sivustolta.

””Kiitos osallistumisesta OmaStadiin.”

Eihän tämä ensiksi ollenkaan hyvältä tuntunut. Mutta kaikki asiat eivät ole sitä miltä ne näyttävät. Tässä saatiin Helsingin kaupungin edustajilta nyt ensimmäinen selvä ilmoitus että Strömbergin puisto kunnostetaan jo alkavana vuonna. Haluamme myös tulkita myönteisesti sen että kalatien avaaminen selvitetään puistosuunnitelman osana. Siitä on jo olemassa vanha suunnitelma jonka pohjalta OmaStadi ehdotuksemme on tehtykin.

Koko ehdotuksemme on tässä alimmaisena. Ja näin kaupunki sitä kommentoi hylkäämispäätöksessään:

”Hylätty – On jo kaupungin suunnitelmissa: Hei, kiitos osallistumisesta OmaStadiin. Valitettavasti ideasi ei etene jatkoon, koska se ei ole OmaStadi-kriteerien mukainen. Ei voida toteuttaa yksittäisenä erillisenä hankkeena.” ”Strömbergin puiston peruskorjauksen suunnittelu käynnistyy 2021 ja kalaportaan toteuttamismahdollisuudet tutkitaan sen yhteydessä. Kalaportaan toteuttaminen vaatii jonkinlaista kallion räjäyttelyä eikä patojen purkaminen ole noin vain mahdollista. Ei siis ole ihan helppo juttu ja vaatii puistosuunnitelman, joka laaditaan ensivuonna.”

”Ystävällisin terveisin, OmaStadi-tiimi”

Ja tässä on se hylätty mutta toivottavasti samalla kaupungin toimet käynnistävä ehdotuksemme:

”Pitäjänmäen Strömbergin puisto ja sen yläpuolella oleva Puropuistikko kaipaavat kohentamista ympäristö- ja luontoarvoja edistäen.

Puropuistikkoon voidaan luoda kaunis puisto ja viheralue jonka läpi Mätäjoki virtaisi vapaana kun kaksi matalaa patoa puretaan. Konalan-Pitäjänmäen aluesuunnitelmaan 2018-27 sisältyy myös hanke kalatiestä Strömbergin puistosta ylävirtaan ja se tulisi nyt toteuttaa.

Kalojen nousu kutemaan ajoittuu runsasvetiseen syyskauteen jolloin putouksen ohella myös kalatie pidettäisi avoinna, tarvittaessa päästämällä Mätäjokeen lisävettä. Strömbergin putouksen riittävä vedensaanti vuoden kaikkina aikoina on turvattava ja matalamman virtauksen kautena johdettaisi tarvittaessa kaikki vesi putoukseen.

Monivuotisen talkootyön tuloksena on joen alajuoksulle kotiutunut erittäin uhanalainen meritaimen. Nyt muodostuisi koko yhdeksän kilometriä pitkästä Mätäjoesta merkittävä virtavesi-luontokohde keskelle Helsinkiä ja Strömbergin puiston ja Puropuistikon viihtyvyys paranisi.”

Jan Furstenborg