HELSINKI KAIKKI SIVUT PITÄJÄNMÄELLÄ TAPAHTUU YMPÄRISTÖ - LUONTO - LIIKENNE

KALATIE PITÄJÄNMÄEN STRÖMBERGIN PUTOUKSEN VIERELLÄ TOISI VAELLUSKALAT KOKO MÄTÄJOKEEN

Strömbergin puisto ja putous Pitäjänmäellä

Näin sitten valmistui kolmas OmaStadi osallistuvan budjetoinnin ehdotus. Olen kirjoittanut sen yhteistyössä Helsingin Perhokalastajien Pekka Lindbladin ja muiden aktiivien kanssa.

Kuten tästä tekstistä näkee lähtee ehdotus siitä että sekä Strömbergin putous että uusi luonnonkosken näköinen kalatie mahtuvat puistoon rinnakkain. Asiantuntijoiden mukaan Mätäjoen vettä riittää molemmille ja tarvittaessa voi kaupunki laskea lisääkin.

Samalla kohentuisi sekä Strömbergin puiston että sen yläpuolella tänään betonikaukalossa ’asuvan’ Puropuistikon kunto.

Tässä on esityksen teksti ja sen voi sitten avata omastadi.hel.fi sivulla:

” Pitäjänmäen Strömbergin puisto ja sen yläpuolella oleva Puropuistikko kaipaavat kohentamista ympäristö- ja luontoarvoja edistäen.

Puropuistikkoon voidaan luoda kaunis puisto ja viheralue jonka läpi Mätäjoki virtaisi vapaana kun kaksi matalaa patoa puretaan.

Konalan-Pitäjänmäen aluesuunnitelmaan 2018-27 sisältyy myös hanke kalatiestä Strömbergin puistosta ylävirtaan ja se tulisi nyt toteuttaa. Kalojen nousu kutemaan ajoittuu runsasvetiseen syyskauteen jolloin putouksen ohella myös kalatie pidettäisi avoinna, tarvittaessa päästämällä Mätäjokeen lisävettä.

Strömbergin putouksen riittävä vedensaanti vuoden kaikkina aikoina on turvattava ja matalamman virtauksen kautena johdettaisi tarvittaessa kaikki vesi putoukseen.

Monivuotisen talkootyön tuloksena on joen alajuoksulle kotiutunut erittäin uhanalainen meritaimen. Nyt muodostuisi koko yhdeksän kilometriä pitkästä Mätäjoesta merkittävä virtavesi-luontokohde keskelle Helsinkiä ja Strömbergin puiston ja Puropuistikon viihtyvyys paranisi.”

Jan Furstenborg