KAIKKI SIVUT PITÄJÄNMÄELLÄ TAPAHTUU YMPÄRISTÖ - LUONTO - LIIKENNE

YMPÄRISTÖTEKO LAUANTAINA 28.9. – MÄTÄJOEN TAIMENIA TUETAAN TALKOILLA

Nyt on hieno tilaisuus tehdä ihan oikeita ja tärkeitä tekoja Mätäjoen ja koko Pitskun luonnon puolesta. Lue tästä mitä kirjoittaa Mätäjoen kunnostusten vastaava Pekka Lindblad Helsingin Perhokalastajista: JF

Perinteinen Mätäjoen talkoopäivä lähestyy kovaa vauhtia.
Syyskuun viimeisenä lauantaina 28.9. klo 10 alkaen on mahtava tilaisuus antaa päivä erittäin uhanalaiselle taimenelle ja virtavesiluonnolle. Luonnonystävän ja kalamiehen kunniakas tehtävä on ainakin kerran vuodessa auttaa uhanalaisia vaelluskalakantojamme. Mätäjoen talkoopäivä antaa siihen oivan mahdollisuuden.

Ilmoittaudu Mätäjoen talkoisiin mahdollisimman pian: pekka.lindblad(at)kolumbus.fi, 050 556 7214. Ilmoittautumisten perusteella hankitaan talkootarjoilut sekä mitoitetaan talkoomateriaalit.

Viime vuonna tehdyssä sähkökalastuksessa Luonnonvarakeskus, LUKE sai Mätäjoen Talin alueelta erinomaisen tuloksen. Keväällä syntyneitä taimenten poikasia oli jopa erittäin runsaasti. Vanhempia ikäluokkia aina sukukypsiin aikuisiin saakka löytyi myös hyvin. Tulos on konkreettinen osoitus talkootyömme tuloksellisuudesta. Seuraava koekalastus tehdään LUKE:n mukaan kuluvan kuluvana syksynä. Saa nähdä mikä silloin on tilanne, uskon, että vähintään yhtä hyvä.

Olen itse käynyt Mätäjoella silloin tällöin pitkin kesää. Jokaisella kerralla olen nähnyt myös taimenia.

Tuleva talkoopäivä on sikäli poikkeuksellinen, että tällä kertaa emme levitä soraa taimenten kutupaikkoihin. Soraa niissä on jo riittävästi. Sen sijaan laajennamme poikasalueita kiveämällä ja kiinnittämällä uomaan uppopuuta.

Puilla on monia hyviä ominaisuuksia. Ne tarjoavat kaloille ja muille vesieliöille sekä suojaa, että laidunta. Monet hyönteislajit ovat puuaineksesta jopa riippuvaisia. Puut tuovat veden virtaukseen monimuotoisuutta ja niihin on vesikasvienkin hyvä kiinnittyä. Tuoreen tiedon mukaan ne jopa puhdistavat vettä.

Mätäjoessa on pari puurytöä jotka padottavat ja hidastavat yläpuolista virtausta. Rydöt avataan ja niistä saatavaa puuta hyödynnetään uppopuina.

Kahdessa taimenten kutupaikassa kavennetaan hiukan uomaa, jotta veden nopeus olisi myös alivirtaaman aikaan riittävä, vähintään 20 senttiä sekunnissa.

Puhdistamme tarpeen mukaan kutusoraikkoja ja keräämme roskia pois kuljetettavaksi.

Terveisin!
Pekka Lindblad
Mätäjoen kunnostusten vetäjä
Helsingin Perhokalastajat
050 556 7214

PS: Mätäjoen yläosassa, Malminkartano-Kaarela alueella on samaan aikaan toiset talkoot. Jos tunnet, että se alue on enemmän sydäntäsi lähellä, kannattaa sinun ilmoittautua Mikael Manniselle: mikael.manninen(at)gmail.com