KAIKKI SIVUT PITÄJÄNMÄELLÄ TAPAHTUU YMPÄRISTÖ - LUONTO - LIIKENNE

PITÄJÄNMÄKI-SEURAN JA POHJOIS-HAAGA SEURAN MUODOLLINEN MUISTUTUS HELSINGIN KAUPUNGILLE RAIDE-JOKERIN YMPÄRISTÖLUPA-HAKEMUKSESTA

Mätäjoen ja sen taimenkannan pitäisi nyt olla turvassa ainakin Raide-Jokerin työmaalta poistettujen saastuneiden maa-ainesten valumavedeltä. Kuten olemme jo kertoneet pääsimme pikaraitiotien rakentajien kanssa yhteisymmärrykseen siitä että nämä hulevedet johdetaankin suoraan viemäriverkostoon. Nyt pitäisi Mätäjoenkin voida siirtyä huolettomaan kesänviettoon meidän kaikkien iloksi.

Koska Raide-Jokerin ympäristölupahakemus oli kuitenkin jo jätetty Helsingin kaupungille, jätimme myös me yhdessä Pohjois-Haaga seuran kanssa muistutuksemme jossa vaadimme ettei ympäristölupaa myönnettäisi. Helsingin Perhokalastajat ry on jo aikaisemmin jättänyt kaupungille vastaavan muistutuksen ja vaatimuksen.

Tässä on nyt kaikille tiedoksi Pitäjänmäki-seuran ja Pohjois-Haaga seuran muistutus kokonaisuudessaan. Ylempänä on myös saatekirjeemme jossa viittaamme rakentajien kanssa tekemäämme suulliseen sopimukseen.

Asiakirjat jätimme Helsingin kaupungin kirjaamoon eilen, muistutusajan puitteissa.

Jan Furstenborg, Pitäjänmäki-seuran puheenjohtaj

27. 6. 2019

Helsingin kaupungin kirjaamo Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto
PL 10 00099 Helsingin kaupunki

Saatekirje: KUULUTUS YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSESTA HEL 2019-005628 11 01 00 00

Arvoisa vastaanottaja

Viitaten oheiseen muistutukseemme YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEEN HEL 2019-005628 11 01 00 00 kiinnitämme huomionne Raide-Jokerin ja sen yhteystyökumppanien sekä Pitäjänmäki-seura ry:n puheenjohtajan Jan Furstenborgin ja Helsingin Perhokalastajat ry:n edustajan Pekka Lindbladin maanantaina 18 kesäkuuta käymään keskusteluun tästä ympäristölupahakemuksesta ja keskustelussa yhteisesti hyväksyttyyn sopimukseen.

Raide-Jokerin taholta esitettiin että mahdollisesti saastunut maa varastoidaan vain pienemmälle rajoitetulle alueelle joka tulee olemaan eräänlainen asfaltoitu kaukalo josta sadevedet valuvat suoraan kaupungin – tai siis HSY:n – viemäriverkkoon. Mätäjokeen ei täältä vettä päästetä valumaan. Raide-Jokerin edustajat ilmoittivat että ympäristölupahakemus joko uusitaan tai muutetaan tätä vastaavaksi.

Pitäjänmäki-seuran ja Helsingin Perhokalastajien edustajat hyväksyivät esityksen ja ehdottivat tiettyjä lisäyksiä suunnitelmaan jotka Raide-Jokerin edustajat osaltaan hyväksyivät. Tämä koskee etenkin välivarastointitoiminnan ja siihen liittyvien kokeiden ottamisen ja kuljetusten huolellista valvontaa. Teknisistä ja muista ratkaisuista sovittiin keskusteltavan ja sovittavan yksityiskohtaisemman suunnitelma-esityksen valmistuttua.

Oheinen muistutuksemme nyt käsiteltävissä olevaan ympäristölupahakemukseen on voimassa kunnes Raide-Jokerin hakemus on mahdollisesti peruutettu. Jos hakemus olennaisilta osiltaan muuttuu edellytämme että muistutuksen tehneet Pitäjänmäki-seura ry, Pohjois-Haaga Seura ry ja Helsingin Perhokalastajat ry saavat antaa omat lausuntonsa ennen uudistetun hakemuksen mahdollista hyväksymistä. Mahdollisen uuden hakemuksen osalta edellytämme että järjestöjä kuullaan ja että niille annetaan mahdollisuus muistutuksen tekemiseen mikäli ne katsovat sen tarpeelliseksi.

Kunniottavasti

Jan Furstenborg
Pitäjänmäki-seuran puheenjohtaja

Timo Vuori
Pohjois-Haaga seuran puheenjohtaja

—————————

Pitäjänmäki-seura ry
Pohjois-Haaga seura ry

27. 6. 2019

Helsingin kaupungin kirjaamo Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto
PL 10
00099 Helsingin kaupunki

Asia: Muistutus / KUULUTUS YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSESTA HEL 2019-005628 11 01 00 00

Arvoisa vastaanottaja

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan ympäristönsuojeluyksikön 30.5. 2019 päivätyillä kirjeillä annetaan Pitäjänmäki-seura ry:lle ja Pohjois-Haaga seura ry:lle mahdollisuus muistutuksen tekemiseen Helsingin kaupungin hakemasta ympäristöluvasta koskien kiinteistöä 91-46-54-7 Pitäjänmäen kaupunginosassa osoitteessa Meijeritie 5. Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, rakennukset ja yleiset alueet –palvelukokonaisuus hakee lupaa ”maa-ainesten sekä purkujätteiden välivarastoinnille ja käsittelylle. Hakija hakee myös lupaa aloittaa toiminta muutoksenhausta huolimatta.”

Hakijan mukaan ”lupa-alueella voidaan seuloa, välpätä ja varastoida kiviainesta, pilaantumattomia maa-aineksia, pilaantuneita maa-aineksia ja mineraalista purkujätettä sisältäviä maa-aineksia.”

Lisäksi hakija ilmoittaa että ”kierrätyskenttätoiminnan merkittävimmäksi ympäristövaikutukseksi arvioidaan hulevesien johtamista alueelta hulevesiviemärin kautta Mätäjokeen.

Mätäjoki virtaa useiden Länsi-Helsingin kaupunginosien kautta Kaivokselasta Pitäjänmäen Talin rantaan Helsingin Laajalahdessa. Aikaisemmin virtasi Vantaanjoki mereen Mätäjoen nykyistä uomaa pitkin. Paikallisten asukkaiden arvostaman Mätäjoen alueella on poikkeuksellinen rikas ympäristö jota on vuosien aikana pitkälti talkootöillä vaalittu ja palautettu joessa ja sen rannoilla luonnonmukaiseen tilaan. Mätäjoki lähiluontoineen onkin merkittävä ekosysteemi ja viherkäytävä koko Helsingin kannalta.

Yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Virtavesien Hoitoyhdistys ry:n kanssa on Helsingin Perhokalastajat ry vuodesta 2009 tehnyt työtä erittäin uhanalaisen taimenen palauttamiseksi Mätäjokeen. Lisääntymisalueita on rakennettu ja kunnostettu ja kutusoraikoista syntyykin nyt Mätäjoen alajuoksun omia taimenia. Vuonna 2013 valui jokeen liuotinta paikalliselta maalitehtaalta joka tappoi kaiken Mätäjoen elämän Talin alueella merenrantaan saakka. Tämän ympäristökatastrofin seuraukset on nyt korjattu vuosia kestävän talkootyön tuloksena.

Suomen eliölajien uhanalaisuusluokituksen (2019) mukaan vaelluskaloista meritaimen ja järvilohi luokitellaan äärimmäisen uhanalaiseksi ja vaellussiika, ankerias sekä taimenen sisävesikannat napapiirin eteläpuolella erittäin uhanalaisiksi.

Pitäjänmäki-seura ja Pohjois-Haaga seura katsovat että nyt käsiteltävänä oleva suunnitelma maa-ainesten ja purkujätteiden varastoimiseksi niin että alueen hulevedet valutetaan Mätäjokeen muodostaisi uuden vakavan uhan joelle, sen taimen- ja muulle kalakannalle, kuten myös muulle elimistölle.

Ympäristöluvan hakija kertoo aikovansa välivarastoida myös ’pilaantuneita maa-aineksia ja mineraalista purkujätettä sisältäviä maa-aineksia” ja ilmoittaa että ”Mätäjokeen päätyvien haitta-aineiden sekä kiintoaineen määrää vähennetään rakentamalla kierrätyskenttä-alueelle laskeutusallas. Vesistövaikutuksia tarkkaillaan vesinäytteillä laskeutusaltaasta sekä Mätäjoesta.”

Ehdotetut kaksi varotoimenpidettä ovat selvästi riittämättömiä. Jos laskeutusallas poistaa osan kiinteästä aineksesta ennen huleveden johtamista viemärin kautta suoraan Mätäjokeen ei se merkitse mahdollisten haitallisten tai vaarallisten aineiden poistamista hulevedestä. Jo se että hakija sitoutuu vaihtamaan alueen pintamaa varastoinnin päätyttyä viittaa selvästi todelliseen vaaratekijään. Kun huleveden mahdollista vaarallisuutta mitataan Mätäjoesta otetuilla näytteillä merkitsee se tietysti että jos vahinko tapahtuu ovat korjaustoimet jo liian myöhäisiä taimenkannan ja muun vesiluonnon pelastamiseksi.

Hakija ilmoittaa myös että ”välivarastointialueeseen liittyvä toiminnan aikainen liikenne arvioidaan olevan alle 10 ajoneuvoa vuorokaudessa.” Tämä osoittaa että kyseinen maa-aines kyettäisi helposti kuljettamaan muulle alueelle jossa ympäristöriskejä ei ole ja jossa ongelmallista maa-ainesta ja purkujätteitä voidaan lain mukaisesti ja asiallisesti käsitellä. Raide-Jokerin kokoinen projekti kykenisi kyllä tämän halutessaan tekemään.

Pitäjänmäki-seura ry ja Pohjois-Haaga seura tukevat Raide-Jokerin rakentamista mutta katsovat myös että se on sekä tehtävä että tehtävissä niin ympäristö- kuin luontoarvojakin kunnioittaen.

Yllä olevaan viitaten esitämme yhteisenä muistutuksenamme että hakijalta ”Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, rakennukset ja yleiset alueet –palvelukokonaisuus” evätään haettu ympäristölupa koskien kiinteistöä 91-46-54-7 Pitäjänmäen kaupunginosassa osoitteessa Meijeritie 5.

Kunnioittavasti

Pitäjänmäki-seura ry
Jan Furstenborg
Puheenjohtaja

Pohjois-Haaga seura ry
Timo Vuori
Puheenjohtaja